Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Šumavě opět teploty přes 15 °C

11. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po ránu v nižších polohách naopak i mrzne. Na Šumavě opět teploty přes 15 °C Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Teplotní inverze si s námi opět pohrává. Jako obvykle se nad vrstvou inverze nachází Šumava, kde ve středu teploty překračovaly i 15 °C (Churáňov, Horská Kvilda). Velice teplé počasí bylo k zažití znovu i na Ostravsku, zde se maxima pohybovala okolo 13 °C. Dá se říci, že velmi podobná situace u nás zavládla zhruba před necelými dvěma týdny na konci října. Tehdy byly denní teploty v těchto oblastech ještě vyšší, ale to je dáno tím, že byl zkrátka teprve říjen a nyní už máme listopad. Přesto jde hlavně na Šumavě o velice vysoké teploty.

Naproti tomu se zejména v oblasti Krušných hor (a území pod nimi) teploty při celodenní nízké inverzní oblačnosti pohybovaly ve středu pouze slabě nad nulou. Stanice Mědenec na Chomutovsku (cca 800 metrů nad mořem) zaznamenala přes den pouhý 1 °C. Region Lounska a Chomutovska byl jediným místem, kde se nízká inverzní oblačnost udržela po celý den. Jinde v Česku se během dne objevilo slunce, ale i tak se inverzně projevila aspoň teplotně. Ve čtvrtek a pátek čekáme že se i inverzní oblačnost rozhostí nad větší částí republiky.

Inverze jsou typickým listopadovým jevem. Slunce je slabé a svítí krátce, takže povrch se přirozeně má tendenci ochlazovat. Pokud současně začne ve vyšších výškách atmosféry proudit od jihu teplý vzduch, vzniká inverzní vrstva. V listopadu je ještě stále vzduch ve vyšších vrstvách částečně vyhřátý letního období. Proto taky v této části roku bývají inverzní situace nejsilnější. Při silnějším proudění vzduchu by se vzduchové hmoty promíchaly, ale současné proudění je poměrně klidné a pomalé. K promíchávání vzduchu tak nedcohází a vznikají značné lokální teplotní rozdíly. 



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024