Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází inverze, teploty se moc nezmění

9. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Žádné významné srážky v dohledné době neočekáváme Přichází inverze, teploty se moc nezmění Zdroj fotografie: 123rf

Příliv chladného vzduchu trval několik dní, ale listopad je pověstný tím, že teploty se příliš nemění, ať k nám proniká vzduch teplý nebo studený. A tak tomu bude i nadále, přestože se nyní během úterý nad Česko nasunul vzduch výrazně teplejší. Souběžně s tím se totiž vytváří teplotní inverze, takže k výraznému oteplení dochází spíš jen na horách, zatímco v nižších polohách se denní teploty mění jen velmi málo a odvíjejí se spíše od aktuálního množství oblačnosti na obloze.

Od středy čekáme v teplém proudění tvorbu invezní oblačnosti, avšak ne na celém území. Je těžké přesně popsat a vlastně i předpovědět, kde se oblačnost vytvoří a zda se během dne rozpustí. Ve středu ještě čekáme zataženou oblohu na menší části území, ve čtvrtek a pátek už postupně na jeho většině. Teploty se podle toho budou vyvíjet - při slunečném počasí očekáváme maxima okolo 10 °C, až do 12 °C. Při inverzích se budou pohybovat třeba jen okolo 5 °C, pokud se inverze udrží celý den. Zejména to tak bude v západní polovině Čech, nejvíce v Ústeckém a Plzeňském kraji. 

Víkendové dny se ponesou ve znamení opětovné změny proudění, kdy k nám začne pronikat vzduch chladnější. Inverze se bude o víkendu rozpuštět a místo ní čekáme od severu frontální oblačnost. Může dokonce i zapršet, ale srážky by měly být jen slabé a místní. Teploty se sníží na horách, kdežto v nižších polohách mohou paradoxně díky rozpuštění inverze lehce stoupnout, ale spíše čekáme, že denní maxima zůstanou o víkendu pod 10 °C. A to i na začátku příštího týdne, kdy se bude zase mít tendenci obnovovat teplejší proudění vzduchu a patrně se postupně zase začnou tvořit inverze...

Sečteno podtrženo - denní teploty budou v příštím období nadále poblíž 10 °C a spíše budou mít tendenci se v čase snižovat, srážky budou v příštích 10 dnech minimální nebo žádné a na obloze se bude střídat vše od slunečna po zatažena. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024