Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterý přineslo letní den do Slezska, déšť na západ a nakonec i bouřky

5. 10. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 10. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí během 5. října se hodně lišilo podle regionů Úterý přineslo letní den do Slezska, déšť na západ a nakonec i bouřky Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Úterní den přinesl do Česka hodně rozdílné počasí. Jeho vývoj ovlivňovala brázda nízkého tlaku spojená se studenou frontou. Před ní proudil nad východní a střední část ČR velmi teplý vzduch z jižních směrů.

Odpolední teploty tak na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech většinou přesáhly 20 °C, na některých místech v Slezsku (Ostrava, Karviná) a v Hradci Králové dosáhla teplota 25 °C, byl tak zaznamenán oficiální letní den. Vysoké teploty byly doprovázeny poměrně silným větrem, na vhodných lokalitách dosahovaly nárazy i přes 20 m/s, na horách až kolem 30 m/s. Podstatně chladnější byl západ Čech, zde bylo odpoledne jen kolem 15 °C.

Kromě teplotních rozdílů se fronta projevila i občasnými srážkami, které hlavně odpoledne a večer pokryly značnou část Čech. Zajímavostí bylo několik bouřek v severovýchodní a střední části Čech, bouřilo třeba na Kutnohorsku, v okolí Hořic a Trutnova, později i dál na západ, mezi Prahou a Kolínem. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024