Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Léto na pevninách bylo nejteplejší v historii

23. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naše léto příliš horké nebylo, ale celosvětově je to naopak Léto na pevninách bylo nejteplejší v historii Zdroj fotografie: 123rf.com

Průměrná teplota za období červen-srpen byla celosvětově na pevninách vůbec nejvyšší, jaká kdy byla v tomto letním období naměřena. Odchylka od průměru činila 1,38 °C a překonán tak byl dosavadní rekord z roku 2016. Pokud bychom kromě pevnin zohlednili i plochy oceánů, tak by léto skončilo teplotně až na 4. místě, ale i tak by bylo z historického hlediska vysoko nad průměrem. Severní polokoule byla celkově teplejší, zde se léto ocitlo celkově na 2. místě v historickém pořadí, na jižní polokouli až na 5. místě. 

V letním období nebylo tentokrát nikde vyloženě extrémně teplo, nicméně výrazně nadprůměrné léto zažila větší část Afriky (hlavně severní), dále také západ USA a Kanady a oblast Blízkého východu (tedy arabská část Asie). Velmi teplé léto zažila také východní Evropa. Oblastí s podprůměrnými teplotami bylo opravdu málo, jde např. o východní část Tichého oceánu ovlivněnou ještě jevem La Niňa, část Indie nebo Jihoafrickou republiku. U nás ve střední Evropě bylo léto celkově lehce nad normálem a to zejména díky teplému červnu. 

Rok 2021 zatím nemá ale našlápnuto k tomu, aby teplotně překonal dosavadní rekordy. Začátek roku byl v kontextu předchozích rekrodních let relativně chladný a letní měsíce tento deficit ještě nevyrovnaly. Období leden až srpen je tak teplotně zatím na 6. místě a není pravděpodobné, že by poslední 4 měsíce roku ještě dokázaly letošní rok vytáhnout na první či druhé místo. I tak bude rok 2021 nakonec nejspíš pokračovat v nastoleném trendu celkového oteplování klimatu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024