Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladné počasí zasáhne velkou část Evropy včetně Česka

18. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;yr.no
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na počátku příštího týdne čekáme i u nás odpolední teploty jen kolem 14 °C Chladné počasí zasáhne velkou část Evropy včetně Česka Zdroj fotografie: 123rf

Řadu evropských zemí čeká v nejbližších dnech příchod podprůměrných teplot. Chladný vzduch se do Evropy dostane kolem tlakové výše, která se v současné době nachází nad Skandinávií a severozápadním Ruskem. Na začátku týdne se výběžek této tlakové výše dostane i do střední a východní Evropy a s ním i zmiňovaný chladnější vzduch.

Nízké odpolední teploty se tak očekávají například v Helsinkách, kde bude jen kolem kolem 9 °C, což je i na místní poměry celkem chladno. Velmi studené počasí čeká ukrajinský Kijev, kde by při občasném dešti mělo být též kolem 9 °C.

U nás takto nízké teploty nečekáme, ale i tak už musíme počítat s podstatně nižšími teplotami než na jaké jsme si zvykli v první polovině září. Nejchladněji by mělo být od pondělí do středy, kdy se maxima zastaví na 12/16 °C. Noční teploty budou záviset na tom, jestli se protrhá oblačnost - pokud ano tak mohou kleset i pod 5 °C, při zatažené obloze bude tepleji.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024