Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Podzim se definitivně ujímá vlády

16. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V příštích dnech už teploty nebudou překračovat ani 20 °C. Podzim se definitivně ujímá vlády Zdroj fotografie: 123rf

Ještě ve čtvtek se na Moravě teploty vzduchu dostávaly nad 25 °C, ale to je asi poslední záchvěv letošního léta. Září už je ve své druhé polovině a to nám připomene aktuálně přecházející studená fronta. Vlastně už páteční teploty by vůbec neměly překročit 20 °C, do toho se budou při proměnlivé oblačnosti lokálně objevovat přeháňky. Trochu se také rozfouká západní vítr, který ještě mírně sníží pocitivou teplotu.

Předpověď teplot na příští dny se mírně snížila ve srovnání s tím, co jsme čekali na začátku týdne. To jsme ještě s překročením dvacítky spíš počítali, ale nyní to tak nevypadá, resp. další vlna ochlazení se projeví v neděli a na začátku dalšíhio týdne. V sobotu teploty vystoupí na 16/20 °C a v dalších dnech teploty budou dál klesat a maxima vystoupí v úterý už jen na 13/17 °C. Zvlášť chladno bude na severovýchodě republiky. Vývoj ve druhé polovině příštího týdne je nyní zatím dost nejistý, dál už by ale teploty klesat spíše neměly. 

Je vidět, že podzim je naplno tady. Na teploty přes 25 °C už nejspíš pro letošek můžeme zapomenout, i když na konci září se v některých letech ještě objevují (dokonce i na počátku října). Ale to už by byla jen nějaká krátká epizoda, jeden nebo dva výjimečně teplé dny. Celkově se proudění v Evropě už začalo nastavovat do podzimní podoby.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024