Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letos pozorujeme neobvyklé rozdíly ve srážkách

5. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nadprůměrné srážky pozorujeme hlavně na západě území Letos pozorujeme neobvyklé rozdíly ve srážkách Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Jak letos v Česku prší a sněží? Na to není jednoduchá odpověď, hodně záleží na tom, na kterou část republiky se podíváme. Zatímco někde prší neobvykle hodně, jinde se úhrny drží pod dlouhodobým normálem. 

Nejméně srážek v porovnání s tím, co je obvyklé, napršelo na východní a střední Moravě a ve Slezsku. Zde spadlo většinou 75-100 % normálu, nadnormální srážky jsou zde jen na několika místech. O něco dál na západ, tedy v západní části Moravy a na východě Čech už pršelo víc. Zde byl většinou normál mírně překročen, ale ne nějak extrémně.

Naopak západní část Čech zažívá neobvykle vlhký rok, většina území zde zaznamenala úhrny představující 125-150 % normálu, tedy na několika místech spadlo o polovinu víc vody než je normální! Velká část rozdílu mezi východem a západem připadá na červen, kdy třeba v Plzeňském kraji spadlo asi 150 % normálního množství, naproti tomu v Moravskoslezském kraji jen lehce přes 50 %. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024