Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červenec byl po dvaceti letech bez tropických dní!

1. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naposledy se to stalo v roce 2000 Červenec byl po dvaceti letech bez tropických dní! Zdroj fotografie: 123rf Letošní červenec nebyl nijak zvlášť horký. Na meteorologické stanici Praha-Libuš, která svou polohou velmi dobře reprezentuje počasí v Česku (nachází se ve středu republiky a v nadmořské výšce 300 metrů), nebyl letos v červenci zaznamenán ani jeden tropický den - ani jednou tedy teplota nepřekročila 30 °C. Taková situace nastala naposledy v červenci 2000, tedy před více než 20-ti lety. Nejvyšší dosažená teplota v letošním červenci byla na Libuši jen 29,7 °C. 

Je pravdou, že v některých jiných částech republiky, zejména na Moravě, byly v uplynulém červenci tropické dny naměřeny, avšak překročení hranice 30 °C bylo v těchto případech jen mírné. Zkrátka, nedočkali jsme se vůbec žádné vlny extrémních veder. V kontextu posledních např. deseti let šlo vlastně o unikátní situaci. Poměrně běžně bylo v minulých letech  v červenci zaznamenáváno okolo 10 tropických dní. A teploty překračovaly poměrně často i 35 °C. 

Letošní jaro bylo velice studené, zejména v dubnu a květnu. Ačkoliv červen byl následně výrazně nadprůměrný, tak červenec se stal zase tedy podnomálním. Z posledních 4 měsíců tedy byly tři měsíce výrazněji podprůměrné, což je další statistický ukazatel, ke kterému už v Česku velmi dlouho nedošlo, naposledy v roce 2010. A srpen začíná také velice studeným počasím, navíc předpověď  ani příchod veder v nejbližší době neslibuje.

Zkrátka, letošní rok má zatím našlápnuto k tomu, aby byl po dlouhé době rokem jako celek chladnějším. Zatím si však myslíme, že jde spíše o náhodu, než nějakou změnu trendu v podobě konce oteplování.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024