Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden maximálně 25 °C, zaprší občas

1. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srpen začne spíše chladnějším počasím Příští týden maximálně 25 °C, zaprší občas Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz Prázdniny jsou za polovinou a vlastně jsme ještě nezažili žádnou vlnu vyloženě tropického počasí, teploty se nad 30 °C dostaly jen na některých místech a ještě jen těsně. A srpen zatím vypadá, že na mírnější ráz léta naváže. První den je velmi deštivý a hlavně v Čechách studený, minimálně předpověď na příští týden pak také žádná velká horka neslibuje.  

Když to velmi zjednodušíme, tak od pondělí až do soboty je více méně jistá proměnlivá oblačnost, s místními přeháňkami a teplotami nejčastěji mezi 20 a 25 °C. I když všechny tyto dny nebudou stejné - zejména se můžou lišit množstvím oblačnosti a četností přeháněk. Mírné oteplení některé modely naznačují na víkend, zejména na neděli 8. srpna, ale to je zatím nejisté. Pravděpodobně by se jednalo o oteplení jen krátké.

Dlouhodobý výhled ukazuje, že celý srpen bude teplotně celkově při nejlepším průměrný, nebo i lehce podprůměrný. Bylo by velice podivné, kdyby už do konce léta nepřišlo žádné tropické počasí, pak bychom mohli říci, že po chladnějším jaru přišlo i studené léto. My se však přikláníme k tomu, že navzdory celkově asi spíše nižším srpnovým teplotám, aspoň pár tropických dní lákajících na koupaliště se dočkáme. Mohly by koneckonců přijít i v září, což se stalo i vloni.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024