Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sněhu na horách ubylo, ale stále někde zůstává

14. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nedávné teplé období výrazně zredukovalo sněhové zásoby na horách. Sněhu na horách ubylo, ale stále někde zůstává Zdroj fotografie: 123rf

Letošní chladné jaro mělo jeden zajímavý efekt - dlouho do jara zůstávala na horách poměrně mocná vrstva sněhu, kterou obnovovalo občasné sněžení v březnu, dubnu i začátkem května. Ještě před 10 dny bylo v Krkonoších až kolem 1 metru sněhu, na hřebenech Jeseníků, Beskyd a Šumavy kolem 30-40 cm (na místech oficiálních meteorologických stanic, jinde mohlo být i více).

Velmi teplé období na počátku týdne a i současné nadnulové teploty ale způsobily masivní tání sněhu. V Krkonoších na Luční Boudě a na Černé Hoře bylo dnes ráno přibližně 30 cm sněhu. V ostatních horách už jsou oficiální stanice bez sněhu, podle hlášení Horské služby je na Ovčárně v Jeseníkách kolem 20 cm sněhu, ale pokrývka už je spíš nesouvislá.

Vzhledem k tomu, že sníh se na horách přes zimu a začátkem jara nerovnoměrně akumuluje a na jaře nerovnoměrně odtává, je potřeba počítat s tím, že měření na stanicích nemusí vystihovat podmínky v celém pohoří. I tam, kde stanice už sníh nehlásí, mohou zůstávat zbytky sněhu na stinných místech a na závětrných lokalitách, kde se v zimě hromadí větrem přenášený sníh (známá je cesta z Výrovky na Luční Boudu). V dalších dnech sice nebude na polovinu května příliš teplo, ale i na horách bude většinou nad nulou a tak zbývající sníh bude postupně odtávat

 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024