Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedra jsou krátkou epizodou, od středy se opět ochladí

11. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu se dočkáme velkých rozdílů v počasí v rámci Česka. Vedra jsou krátkou epizodou, od středy se opět ochladí Zdroj fotografie: 123rf

Jak rychle přišlo letní počasí, tak také poměrně svižně z našich končin zmizí. Úterý bude druhým ryze letním dnem a současně i na větší čísti území na nějaký čas posledním. Už v úterý večer očekáváme na západě Čech místní bouřky, ale bude se to týkat skutečně jen té malé nejzápadnější čísti, hlavně Karlovarského kraje. Denní teploty se v úterý dostanou na podobnou hodnotu jako v pondělí, tedy na 26/30 °C. Na východě bude o něci tepleji, na západě chladněji než v pondělí. Změna se už ale bude chystat v Německu.

Předpověď je nyní dost složitá na středu i čtvrtek, jelikož nás od západu ovlivní studená fronta, ale ta se bude vlnit a postupovat velmi zvolna. Proto středeční počasí bude v rámci Česka hodně odlišné - zatímco na západě už při zatažené obloze a občasném dešti vystoupí maxima jen na 15 °C, na severovýchodě útemí, tedy hlavně v Moravskoslezském kraji, očekáváme ještě polojasno s maximy do 27 °C, odpoledne se pak v severovýchodní polovině území objeví místní přeháňky a bouřky. Ještě i ve čtvrtek tento rozdíl částečně přetrvá, i když se zmenší. Maxima na jihozápadě zůstanou kolem 15 °C, na severovýchodě ale už vystoupí pouze na max. 22 °C. Zatažená obloha bude již na většině území. Den bude většinou deštivý, na severovýchodě ještě půjde o přeháňky.

Na zbytek týdne, tedy od pátku dál, a i na začátku týdne dalšího, ukazují modely na celkem stabilní průměrné denní teploty mezi 15 a 20 °C, což je na květen celkem normální stav, i když spíše lehce podprůměrný. Na obloze čekáme proměnlivou oblačnost a místy déšť nebo přeháňky, bohužel s větším předstihem je těžké říci, které dny budou slunečnější a které deštivější. Celkově očekáváme srážek poměrně dost. Nemělo by nám tak hrozit nějaké sucho a po odeznění současných horkých dnů si na pokračování léta budeme muset počkat. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024