Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko má za sebou mimořádně chladných 5 týdnů

10. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Říká nám to něco o tom, jaké bude léto? Česko má za sebou mimořádně chladných 5 týdnů Zdroj fotografie: 123rf

O víkendu skončilo dlouhé chladné období, jaké už dlouho nepamatujeme. Od 2. dubna až do soboty 8. května, tedy dlouhých 37 dní v kuse, nepřekročila teplota v Česku hranici 20 °C. V záznamech, které máme k dispozici, se v období duben - květen takhle dlouhé období s teplotami trvale pod 20 C objevilo naposledy v roce 1991, tedy před 30 lety! V tom roce však zůstal chladný i téměř celý květen a maxima se výrazněji nad 20 °C dostala až na úplném konci měsíce.

Duben sám o sobě byl letos nejstudenějším měsícem jen od roku 1997, ale tehdy se výrazně oteplilo následně hned na začátku května. V historii vidíme celou řadu studených dubnů s maximy do 20 °C, ale většinou hned na začátku května přišlo výrazné oteplení. Nedá se říci, že by období minulých pěti týdnů přinášelo nějaké nezvykle nízké teploty. Bylo to běžné jarní chladno, které nepřekvapilo svou silou, ale spíše tím, jak trvalo dlouho.

V důsledku toho je nyní příroda ve svém cyklu asi o tři týdny opožděná oproti předchozím letům – třešně v nižších polohách rozkvetly až nyní po prvním máji, zatímco v minulých letech už byly na prvního máje téměř všude odkvetlé. Je však pravdou, že minulé roky byly naopak na jaře, resp. tedy hlavně v dubnu, velice teplé. Letos tak trochu zažíváme návrat k normálu, ačkoliv je pravdou, že i na dřívější doby jde o opožděnou sezonu. Z hlediska celého roku to však ničemu nevadí, zpoždění není žádný problém a svým způsobem je to naopak výhoda. Díky tomu se mnohé ovocné stromy vyhnuly v kvetení posledním jarním mrazíkům. 

O tom, jaký bude zbytek jara a pak hlavně léto, však uplynulé studené období vůbec nic nevypovídá…

 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024