Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od neděle výrazné oteplení, začátkem týdne letní teploty

4. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po chladnějším pracovním týdnu se v závěru týdne oteplí. Od neděle výrazné oteplení, začátkem týdne letní teploty Zdroj fotografie: 123rf

Po mimořádně vysokých teplotách na přelomu března a dubna přišlo několik týdnů spíš chladnějšího počasí s opakovanými vpády studeného vzduchu. Nyní se rýsuje změna v opačném směru, podle aktuálních materiálů k nám v neděli pronikne teplý vzduch od jihu až jihozápadu.

Teplejší vzduch se k nám dostane přechodně už v úterý a způsobí vzestup teplot na většině území na 16/20 °C (mimo chladnější Karlovarský kraj). Od středy se opět mírně ochladí a až do soboty budou teploty spíš podprůměrné, v denních maximech 9-15 °C, ve středu může být ještě na Moravě a ve Slezsku až 18 °C. Občas se objeví déšť nebo přeháňky. Ve středu na frontě možná na východě území i krátce zabouří. 

Přísun suptropického vzduchu v neděli bude hodně razantní a vyžene teploty na 18/22 °C, v Čechách až na 24 °C. K tomu by mělo převládat slunečné počasí. Nejteplejší dny budou pravděpodobně pondělí a úterý, případně i středa. Zatím není úplně jasné, kde se maxima zastaví, předběžně počítáme s 22/27 °C. Za ideálních podmínek by zejména v Čechách mohlo být ještě o něco tepleji, to budeme v dalších dnech upřesňovat podle aktuálních výstupů numerických modelů. Aktuální výhled najdete v dlouhodobé předpovědi počasí.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024