Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť zasáhl hlavně Čechy a Jeseníky, zvedly se řeky

2. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naopak nejméně pršelo na jižní Moravě Vydatný déšť zasáhl hlavně Čechy a Jeseníky, zvedly se řeky Zdroj fotografie: 123rf

Podle očekávání zasáhly v noci a během neděle naše území četné a místy i vydatné srážky. Nejvíce napršelo na krkonošské stanici Pomezní Boudy, kde od půlnoci srážkoměr zaznamenal úhrn 68 mm. Vysoký úhrn byl důsledkem trvalých a poměrně intenzivních srážek od 1 h v noci do 11 h dopoledne, kdy každou hodinu spadlo od 4 do 8,5 mm srážek. Vydatně pršelo i v Peci pod Sněžkou, kde změřili 50 mm, z toho 10 mm spadlo ráno během jediné hodiny. 

Srážky nad 40 mm zaregistrovalo i několik dalších stanic v severních a středních Čechách. Mezi nejdeštivější místa se zařadila celkem netypicky i stanice Mrzky východně od Prahy. Celkově pršelo více v Čechách, zde spadlo většinou přes 20 mm. Na Moravě a ve Slezsku byly úhrny variabilnější, nejvíce pršelo v Jeseníkách a jejich podhůří (i přes 30 mm), nejméně na samém jihu Moravy, kde napršelo jen pár milimetrů nebo jen několik desetin milimetru.

Vzhledem k množství srážek a jejich intenzitě se zvedly hladiny některých řek. Na několika místech hlavně ve středních a severních Čechách došlo i k dosažení 1.stupně povodňové aktivity, Řasnice ve Frýdlantu-Řasnici byla centimetr od dosažení 2. stupně. I když byly srážky většinou dešťové, na hřebenech hor se objevilo i sněžení a na Luční Boudě přibylo asi 15 cm sněhu a celková výška pokrývky se tak vrátila těsně nad 1 metr. Mírné navýšení sněhové pokrývky hlásila i automatická stanice na Králickém Sněžníku.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024