Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V nejbližších dnech pozor na noční mrazy

24. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty budou na mnoha místech klesat pod nulu. V nejbližších dnech pozor na noční mrazy Zdroj fotografie: 123rf.com

Jarní mrazíky ve vegetační sezóně patří mezi obávané meteorologické jevy mezi zemědělci a zahrádkáři. Jedna taková vlna nočních mrazů začala v pátek, i když ne na celém území. Teploty se pohybovaly většinou kolem nuly, někde mírně nad nulou, jinde mírně pod nulou. Na Šumavě bylo až -9 °C, ale zde nepředpokládáme, že by to způsobilo nějaké škody na vegetaci.

Podobné teploty jako v pátek čekáme i v sobotu, v průměru by mohlo být asi o stupeň chladněji. Neděle přinese o něco vyšší noční minima a tedy i menší riziko mrazu. Jako nejchladnější se nyní jeví pondělní a úterní ráno s teplotami kolem -2 °C. Ve středu už je pravděpodobnost mrazu nízká kvůli přibývání oblačnosti. Ve druhé polovině příštího týdne budou podle aktuální předpovědi noční teploty nad nulou, ale zatím nemůžeme s jistotou tvrdit, že současná vlna nízkých teplot je toto jaro poslední, někdy přicházejí mrazíky i v květnu.

Noční teploty za aktuální situace se mohou lišit i o několik stupňů na vzdálenost několika kilometrů nebo desítek kilometrů. Chladnější budou údolí a místa chráněná před větrem. Naopak tepleji bude na návrších a samozřejmě i na místech, kde se přes noc nevyjasní.


Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024