Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho se zatím v Česku vyskytuje jen výjimečně

21. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;Intersucho
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na většině území území je aktuálně dostatek vláhy. Sucho se zatím v Česku vyskytuje jen výjimečně Zdroj fotografie: 123rf

Sucho v krajině způsobovalo v posledních několika letech nedostatek vody v řekách a je považováno za jeden z důvodů hromadného usychání smrkových lesů. Proto se sledování stavu půdní vlhkosti začala věnovat velká pozornost. 

Podle aktuálních informací projektu Intersucho je přibližně na 74 % našeho území normální nebo nadnormální stav půdní vlhkosti. Sucho různé intenzity je na 12 % plochy, na zbytku je poněklud snížená dostupnost vláhy, ale ještě to nestačí na splnění podmínek stavu sucha. Zajímavé je srovnání s minulým rokem, v této době byla situace extrémně špatná, sucho bylo na 99,5 % území. Naštěstí se nevyplnily nejhorší scénáře a během květnových a červnových dešťů se situace výrazně zlepšila.

Se suchem se setkáváme především v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Ale ani v těchto krajích to není na celém území, jen místy. Vysoké nasycení půdy vodou je v horských oblastech a místy i v podhůří. V těchto regionech je půda nasycená na více než 90 % a sucho zde v dohledné době nehrozí.

Intenzita sucha se vyhodnocuje porovnáním s dlouhodobým průměrem pro dané místo a roční dobu. To znamená, že na místech, kde nyní panuje stav sucha, nemusí být rozpraskaná půda a vadnoucí rostliny. Ale je zde méně vody než je v polovině dubna obvyklé, což upozorňuje na možné problémy v dalších týdnech a měsících. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024