Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben je letos chladný, je to neobvyklé?

17. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Většina dní přinesla teplotu jen do 10 °C. Duben je letos chladný, je to neobvyklé? Zdroj fotografie: Martin Štros

Tohle že je duben? Nezbláznilo se počasí takhle náhodou? Říkají si v těchto dnech lidé, kteří i v nižších polohách stále za okny vídají poletující sněžení a zimní kabáty jsou nezbytným pomocníkem. S polovinou dubna máme často spojenu představu příjemného a slunečného jara. Vybočují poslední dva týdny výrazně z normálu?

Jak se to vezme. K sobotě jsme napočítali už 10 dnů z dosavadních 17ti dubnových, kdy denní maximální teplota v nižších polohách nepřekročila 10 °C. Taková situace nastala naposledy v dubnu 1997, tedy před 24 lety. Pohledem této statistiky tedy zažíváme zatím opravdu hodně studený duben. Také z pohledu napadlého sněhu na horách jde o dosti výjimečnou událost. Velmi málo je slunečního svitu. 

Na druhou stranu - celková průměrná teplota od začátku měsíce je sice pod normálem, avšak ne až tak extrémně. Byly i teplé dny, například hned ten první dubnový. Minimální teplotní rekordy také nepadají. Chladné počasí není vlastně na duben chladné nijak zvlášť. Co je však trochu nezvyklé, tak se to trochu vleče. Těch pošmourných dní s nízkými teplotami a srážkami je zkrátka až moc. Z pohledu našeho vnímání je důležitý psychologický efekt, kdy po dlouhé zimě a už toužebně vyhlížíme oteplení (a letos obzvlášť). Chladné počasí tak snášíme hůře a s větším "remcáním", než když přijde v průběhu podzimu.

Letošní duben určitě skončí teplotně pod normálem, zatím to však nevypadá, že by se měl zařadit mezi ty úplně nejchladnější v naší historii. O tom rozhodně jeho závěr, kde se předpověď zatím potýká s nejistotou. 



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024