Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přináší sněžení a výrazné ochlazení

5. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od severozápadu dochází k výraznému poklesu teploty Studená fronta přináší sněžení a výrazné ochlazení Zdroj fotografie: 123rf

Velikonoční pondělí se v Česku vyznačovalo mnoha odlišnými podobami počasí - od skoro letního po jednoznačně zimní. Především na Moravě a ve Slezsku se projevil krátkodobý příliv teplejšího vzduchu. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, zde na několika stanicích teplota dosáhla 17 °C, ve Strážnici dokonce 18 °C. 

Na zbytku území bylo chladněji, ale i tak se většinou teplota dostala nad 10 °C. To ale platilo jen před přechodem studené fronty, za ní se teplota prudce propadala na hodnoty kolem bodu mrazu. Například v Chebu se z odpoledních skoro 8 °C ochladilo až na -2 °C po 19. hodině. V Plzni se teplota propadla ze 12 °C skoro na nulu. Během podvečera dorazil prudký pokles teploty i na východ Čech a částečně na Vysočinu. Během večera a první části noci přejde fronta i přes Moravu a Slezsko.

Přicházející vzduch je dostatečně studený aby přinesl sněžení i mimo hory a vyšší polohy. Sníh napadl třeba v Hejnici na severu Čech (396 m n. m.) nebo v nedalekém Liberci. Husté sněžení bylo zaznamenáno i v Praze na Libuši. Nový sníh pokryl smozřejmě i horské polohy na severozápadě Čech, kam dorazila nefalšovaná zima, na Klínovci klesla teplota na -8 °C. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024