Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před Velikonocemi až 22°C, na svátky se však ochladí

28. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážek bude příští týden málo, spíše jen přeháňky Před Velikonocemi až 22°C, na svátky se však ochladí Zdroj fotografie: 123rf

Nový týden přinese opravdové jaro, ale to nejkrásnější počasí připadne na jeho pracovní část, tedy na první polovinu. Už v pondělí čekáme denní maxima v Čechách v rozmezí 15/19 °C, na Moravě bude ještě tento den chladnější s maximy jen 13/16 °C. Souvisí to s tím, že na Moravě ještě zůstane po celý den zataženo a odpoledne se dokonce může objevit i slabý déšť. V Čechách už se odpoledne od západu bude vyjasňovat. 

Nejteplejšími dny týdne budou úterý a středa. Po oba dva tyto dny počítáme s minimální oblačností a denními teplotami vystupujícími na 18/22 °C! A pak přijde čtvrtek, což je zároveň první apríl, a ten přinese příchod studené fronty od severu. Není ještě jistý přesný čas, kdy bude fronta přecházet. Možná bude čtvrtek ještě na většině území stejně teplý jako předchozí dny, ale možná se už během dne objeví přeháňky a ochlazení. Přesný čas přechodu fronty budeme upřesňovat. Pravděpodobné je, že nějaké zhoršení počasí už ve čtvrtek pocítíme minimálně v severní polovině republiky.

Od pátku začínají velikonoční svátky. Počasí během nich bude podstatně chladnější než v předcházejících dnech, nejchladněji bude asi v sobotu. V průměru by se denní teploty měly od pátku do pondělí pohybovat kolem 10 °C. V sobotu nejspíš na tuto hranici většinou vůbec nedosáhnou. Nejteplejší den Velikonoc bude asi ten poslední, Velikonoční pondělí. Čekáme nyní teploty kolem 12 °C, ale je to ještě vcelku daleko a může dojít k úpravě předpovědi. Během Velikonoc počítáme s větší a proměnlivou oblačností, ale srážek asi bude málo. Půjde spíše o přeháňky, které by v nejvyšších horských polohách měly být i sněhové. Celkově to vypadá, že na východě území bude pršet o něco více než na západě. 

Takže shrnuto, první polovina příštího týdne bude velice teplá, ale na samotné Velikonoce se teploty poměrně výrazně sníží a budou připomínat aktuálně probíhající víkend. Teploty okolo 10 °C jsou pro přelom března a dubna blízké průměru, ten je jen o něco vyšší. Typické teploty v tuto část roku jsou mezi 10 a 15 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024