Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pondělí přineslo sněhové přeháňky. Co jim přálo?

22. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz; ČHMÚ;SHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Se zimními projevy počasí se setkáváme i na počátku astronomického jara. Pondělí přineslo sněhové přeháňky. Co jim přálo? Zdroj fotografie: 123rf Oblohu nad Českem pokryla během pondělního dne bohatá kupovitá oblačnost s četnými přeháňkami. Většinou se jednalo o přeháňky sněhové, ale například v Českých Budějovicích vypadávaly i srážky dešťové. 

Možná si pokládáte otázku, co stálo za rozvojem přeháňkové činnosti? Základem pro tvorbu kupovité oblačnosti je vhodné teplotní a vlhkostní zvrstvení atmosféry. To zajistil příliv chladného vzduchu od severu až severozápadu, který se vyznačuje rychlým poklesem teploty s výškou a současně dostatečnou vlhkostí v dolních vrstvách ovzduší. K tomu se přidal ohřev přízemní vrstvy atmosféry slunečním zářením a přeháňky se mohly začít rychle tvořit. 

Zajímavostí je několik blesků zachycených na pomezí Rakouska a Maďarska nedaleko Bratislavy. Vzhledem k tomu, že v Bratislavě o chvíli později sněžilo, je tak pravděpodobné, že ve zmíněné oblasti se objevila zajímavá sněhová bouřka.

V průběhu týdne dorazí ohlášené oteplení a sněhové srážky tak postupně ustoupí do hor, později může i tam pršet. 





Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024