Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima do konce týdne, v tom příštím se probudí jaro

17. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejchladnějším dnem bude zřejmě sobota Zima do konce týdne, v tom příštím se probudí jaro Zdroj fotografie: 123rf

Březen už je za svou polovinou, nicméně počasí nám nyní připomíná stále více méně zimu, když za okny i v nižších polohách poletuje sníh. Může za to studené severní proudění, které navíc potrvá ještě několik dní. Čtvrtek i pátek se tak dále ponesou ve znamení velké oblačnosti, občasných sněhových přeháněk a denních maxim ve čtvrtek 2/6 °C a v pátek pak 1/5 °C. Vyvrcholení přílivu studeného vzduchu očekáváme v sobotu, kdy by měla denní maxima vystoupit pouze na -1/+3 °C, stále ještě s velkou oblačností, ale sněhových přeháněk by mělo už být málo.

Vlastně od neděle nastane obrat v počasí - rozšíří se k nám od západu výběžek vyššího tlaku, což povede k postupnému zmenšování oblačnosti a s tím i zmizení přeháněk. A současně začnou růst teploty. Už v neděli je čekáme kolem 3/7 °C, tedy oproti sobotě výrazně vyšší. V průběhu celého příštího týdne se pak dočkáme posilujícího vlivu tlakové výše, takže postupně převládne slunečné počasí. Teploty začnou na počátku týdne v denních maximech okolo 5 °C a postupným oteplováním se v průběhu týdne dostanou přibližně na 15 °C. Taková maxima by měl přinést další víkend, který už bude posledním březnovým. 

Dá se říci, že v průběhu příštího týdne se tak začne už výrazně probouzet opravdové jaro. S úbytkem oblačnosti nás na počátku týdne ještě čekají mrazivá rána, ale i noční teploty během týdne budou postupně stoupat. V minulosti se zcela běžně stávalo, že na konci března jsme mívali denní teploty okolo 20 °C. Modely zatím pro konec příštího týdne úplně nevylučují ani takto teplý scénář, předpověď bude ještě třeba upřesnit - sledujte dlouhodobou předpověď počasí.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024