Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu se vrátí sněžení, možná i do nížin

14. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty budou v příštích dnech na poklesu V příštím týdnu se vrátí sněžení, možná i do nížin Zdroj fotografie: 123rf

Přicházející týden přinese spíš podzimní ráz počasí. Kromě převážně velké oblačnosti čekáme poměrně časté přeháňky, které nebudou pouze dešťové, ale postupně se do stále nižších nadmořských výšek vrátí i sněhové vločky. Nemělo by ale být neustále zataženo, přechodně se může ukázat i slunce a výjímečně i polojasná obloha.

Pondělí, podobně jako neděle, dorazí s odpoledními teplotami mezi 5 °C a 9 °C. Sněžení čekáme od 800 m, resp. od 700 m nad mořem, bude se týkat tedy jen hor a nejvyšších částí vrchovin. Hlavně nedělním dnem nás bude provázet i poměrně silný vítr. 

V následujících dnech bude zesilovat příliv chladného vzduchu od severozápadu až severu. Úterní maxima tak zůstanou mezi 3/7 °C, následující dva dny jen mezi 2/6 °C. Sněžit by v tyto dně mělo zpočátku nad přibližně 500 m, postupně i nad 300 m. V noci a ráno by mohlo sněžit i níže, to stejné platí pro případné intenzivní přeháňky. Na horách a ve vyšších polohách se může tvořit i trvalejší sněhová pokrývka. Podobný ráz počasí by měl vydržet i v pátk a v sobotu, ale přeháněk už bude spíš méně. 



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024