Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Poslední inverze sezony komplikují předpovědi počasí

2. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silné slunce už inverzní oblačnost většinou rozpouští Poslední inverze sezony komplikují předpovědi počasí Zdroj fotografie: 123rf.com

Předpovědi počasí v prvních březnových dnech čelí těžké výzvě - odhadnout, kde se během noci vytvoří a následně jak dlouho se udrží nízká inverzní oblačnost, případně mlhy. Kde se nevytvoří inverze, tam je celý den slunečný a obloha úplně jasná. Původně jsme v předpovědi očekávali, že by se takových míst měla být valná většina. Ale nízké oblačnosti a mlh bylo v pondělí i úterý dost, pokrývají po ránu víc než polovinu republiky.

Ještě před polednem nabírá slunce takovou sílu, že začíná inverzní oblačnost rychle rozpouštět. To je rozdíl oproti situaci třeba v prosinci nebo lednu... nyní už jsou sluneční paprsky přes poledne mnohem silnější. Odpoledne se tak postupně na většině míst Česka vyjasní. V pondělí přesto vydržela inverze po celý den v části Polabí (Nymbursko) a v severní polovině Moravy. Úterý vypadá zhruba podobně. 

Inverze nejsou v březnu už příliš obvyklé, nyní je asi poslední část roku, kdy se mohou ve větší míře objevit. S postupujícím jarem už inverze hrozit nebudou, případně se nízká oblačnost a mlhy budou vyskytovat jen během ranních hodin. Mimochodem, jarní měsíce jsou z hlediska předpovídání počasí pro meteorology relativně nejlehčí. Období mezi koncem výskytu inverzí a začátkem výskytu letních bouřek, nepřináší velké záludnosti. 

Posledním dnem, kdy se v letošní sezoně může inverzní oblačnost déle udržet, bude tato středa. Od čtvrtka se čekáme studenou frontu, která ráz počasí znatelně změní. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024