Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobota v Česku: 14 °C v Plzni a 1 °C v Olomouci

20. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Čechách dnes bylo podstatně tepleji než na Moravě. Sobota v Česku: 14 °C v Plzni a 1 °C v Olomouci Zdroj fotografie: 123rf

Kolem tlakové výše nad východní Evropou k nám začíná proudit teplý vzduch od jihu. V přízemní vrstvě atmosféry jsme to v sobotu pocítili hlavně v Čechách, na Moravou je vzduch ještě o trochu chladnější a hlavně se zde na většině území vytvořila teplotní inverze.

Pod teplotní inverzí se dařilo mlhám a nízké oblačnosti, která i odpoledne pokrývala velkou část Moravy a zasahovala i nad Vysočinu. V těchto místech tak byla sobota pošmourná a připomínala spíš prosinec než druhou polovinu února. Teploty se v těchto regionech od rána příliš nezměnily a kromě zmiňované Olomouce bylo těsně nad nulou i na řadě dalších míst na jižní, střední a západní Moravě. Na stanici Dubicko bylo i odpoledne slabě pod nulou! Krajní východ Moravy už byl při slunečném počasí o něco teplejší.

Úplně odlišná byla sobota na jihozápadě Čech. V Plzni dnes bylo bezmála 15 °C, na 14 °C se dostala teplota i v jihočeském Vyšším Brodě. To vše se odehrávalo při slunečném počasí, které doslova lákalo k výcházkam do přírody. Zbytek republiky zůstal mezi těmito dvěma extrémy s teplotami kolem 5 či 10 °C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024