Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Rusku čekají třeskuté mrazy, ve Skandinávii výrazné oteplení

18. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;yr.no
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotní rozdíly v Evropě budou v nejbližších dnech mimořádně velké. V Rusku čekají třeskuté mrazy, ve Skandinávii výrazné oteplení Zdroj fotografie: 123rf Jak jsme uváděli ve včerejším článku, do Česka přichází prakticky jarní počasí s teplotami až kolem 15 °C. Teplo nebude jen u nás, ale dostane se i daleko na sever, do Skandinávie.

Výrazně se po delším období zimních teplot oteplí třeba v Oslo, kde se koncem pracovního týdne čekají teploty kolem 8 °C, podobně by mělo být i ve Stockholmu. Oteplení zastihne i Pobaltí, ale o moc dál na východ se v nejbližších dnech jarní teploty nedostanou.

Naopak, nad Ruskem se bude pohybovat masa mimořádně studeného vzduchu původem ze severní Sibiře. Pro Moskvu tak aktuální předpověď uvádí na úterý teploty mezi -30 °C a -24 °C. To je i na místní poměry velmi chladno, průměrné únorové teploty dosahují v Moskvě kolem šesti stupňů pod nulou.

Nyní už je jisté, že přímo tento mrazivý vpád se Česka týkat nebude, ale velké rozdíly v rámci Evropy nám ukazují, že při změně proudění se můžeme dočkat výraznějšího ochlazení koncem února nebo i v březnu. Zatím nás však čeká několik jarních dní, které budou lákat k tomu vyrazit do přírody.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024