Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh napadl téměř všude; dočkáme se ještě dalšího?

8. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu Moravy ale zůstaly srážky dešťové Sníh napadl téměř všude; dočkáme se ještě dalšího? Zdroj fotografie: 123rf

V noci na pondělí prošlo přes české území velmi vydatné srážkové pásmo. Téměř v celé republice se úhrny srážek pohybovaly okolo 10 mm, v Beskydech a Jeseníkách až 20 mm. Na drtivé většině území se jednalo o sněžení, které tak přineslo v Čechách okolo 10 cm sněhu, například i v Praze. Na Moravě byly v nižších polohách srážky přechodně i dešťové, takže až nad ránem trochu nasněžilo a často je zde jen poprašek sněhu. Pod ním se pak místy nachází ledovka.

Teploty zůstávají hluboko pod nulou po celé republice, i když na severu je podstatně silnější mráz než na jihu - na Librecku bylo v pondělí během dne max -8 °C, na jihu Moravy mají kolem -2 °C. V noci sněžilo v Čechách i při teplotách pod -5 °C, což na našem území nebývá moc obvyklé (většinou sněží při teplotách jen těsně pod nulou). Během pondělí sněžit přestalo, ale co nás čeká v dalších dnech? 

Další možné sněžení je očekáváno už v noci na úterý, ale bude mnohem slabší (max. 3 cm) a čekáme ho spíš v Čechách. A následně ve středu večer a v noci na čtvrtek se objeví další sněžení, mnohem vydatnější, ale tentokrát převážně na Moravě. Podle aktuálních předpokladů by v této epizodě mohlo vydatně nasněžit i na jihu Moravy, kde nyní sníh téměř není. Mělo by to být okolo 5 cm nového sněhu nebo místy i víc.

V úterý a ve středu odpoledne by se na jihu Moravy teploty mohly dostat nad nulu, ale jinak je očekáváme po celý zbytek tohoto týdne mrazivé. Kde sníh napadnul, tam zůstane nejspíš minimálně do konce tohoto týdne, dost možná i déle. V druhé půlce tádne by nicméně už neměl přibývat, jen přituhnou mrazy.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024