Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Část republiky znovu zasáhne vydatné sněžení

28. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek na severu, v sobotu pak i jinde Část republiky znovu zasáhne vydatné sněžení Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Leden nás letos zásobuje poměrně pěknou sněhovou nadílkou. Nyní byla vydána výstraha na další sněžení, i když nepostihne celou republiku. Vydatné srážkové pásmo nicméně přes celé Česko přejde a to v průběhu pátku od jihozápadu směrem k severovýchodu. V souvislosti s teplým vzduchem ale budou srážky v jihozápadní polovině republiky přecházet v déšť a na jihu Čech se v pátek odpoledne teploty dostanou i na 6 °C. V severovýchodní části Česka, zejména ve vyšších polohách v pohraničních horách, ovšem bude v pátek odpoledne a večer vydatně sněžit a vznikne solidní sněhová pokrývka. Ve vyšších polohách by měla dosáhnout k 10 cm nového sněhu. 

Další sněžení pak přijde hned v sobotu. Tento den přitom začne teplejším vzduchem na celém území, dopoledne bude na většině území kolem 5 °C a po poledni se na jihu Moravy můžeme dočkat i 8 °C. V průběhu dne k nám bude ale od severu přitékat studený vzduch a už během dne se prudce ochladí. Odpolední ochlazení postupně zasáhne celé Česko - třeba v Praze čekáme dopoledne zmíněných +5 °C a odpoledne kolem 16. hodiny už pokles teplot pod nulu. V průběhu odpoledne také začne na celém území postupně sněžit, jen na jihu půjde zpočátku o déšť.

Sněžení čekáme během sobotního večera a noci na neděli, takže v neděli by se většina území Česka měla ocitnout znovu pod sněhovou pokrývkou, nového sněhu bude asi 5 cm, možná i o něco více. Nedělní denní teploty by se pak měly držet kolem nuly, tudíž se sníh bude držet. 

Oficiální výstraha ČHMÚ na sníh nyní platí jen na páteční odpolední sněžení v příhraničních okresech severovýchodní části republiky. Na sobotní sněžení zatím vydána výstraha není, ale je možné, že se tak ještě stane. Nebezpečné by mohlo být i razantní ochlazení během odpoledne, které může leckoho překvapit. 



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024