Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý nasněžilo až 10 cm, nejvíc na jihozápadě

27. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nový sníh pokryl většinu republiky V úterý nasněžilo až 10 cm, nejvíc na jihozápadě Zdroj fotografie: 123rf

V průběhu úterý se v Česku objevilo další sněžení a vločky poletovaly i v nižších polohách. Především v jihozápadní polovině Čech bylo sněžení i trvalejší a napadlo zde kolem 5 až 10 cm nového sněhu, vůbec nejvíc v Karlovarském kraji, kde naměřili až 17 cm na Perninku. Až kolem 10 cm nasněžilo i na Vysočině, jinde v Česku se nadílka pohybovala kolem 5cm nebo méně, necelých 5 cm napadlo na území Prahy (nepočítaje specifické vyhřáté centrum města). Na větší části Moravy a menší části Polabí se sníh neudržel žádný.

Celková sněhová pokrývka k dnešnímu dni je jako vždy nejvyšší na hřebenu Krkonoš, až kolem 130 cm. Pěkných asi 80 cm mají v nejvyšších partiích Šumavy, Jeseníků a Beskyd. Dobré sněhové podmínky panují i v Krušných horách, zejména jejich jihozápadní polovině. V Karlovarském kraji je poměrně hodně sněhu i v relativně nižších polohách kolem 600 m nad mořem, třeba v Mariánských Lázních máme nyní 30 cm. Totožná výška sněhu leží v Brdech a blíží se k tomu Českomoravská vrchovina, zde máme v průměru okolo 20 cm, což aspoň stačí na nyní velmi oblíbené běžkování.

Další sněžení čekáme v dalších dnech, avšak v nižších polohách bude přecházet v déšť. Ve čtvrtek večer očekáváme velmi vydatné srážky na jihozápadě Čech a v průběhu pátku už na celém území. Na horách by tak mohlo opět velmi výrazně připadnout. V pátek však sněžení možná přejde déšť na jihu území i ve vyšších polohách, takže i na Šumavě by mohlo pršet. Přesná hranice sněžení je zatím ještě nejistá, protože nad Českem bude výrazné teplotní rozhraní. Právě taková rozhraní přinášejí často srážky trvalé a vydatné, a na studenější části rozhraní tak může napadnou opravdu hodně sněhu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024