Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplotní rozhraní komplikuje předpověď na závěr týdne

25. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Očekáváme velké regionální rozdíly v počasí. Teplotní rozhraní komplikuje předpověď na závěr týdne Zdroj fotografie: 123rf

Situace s frontálním rozhraním nad střední Evropou jsou stále velkým oříškem pro přesnou předpověď počasí. Právě jedna taková se rýsuje od pátku do soboty či do neděle.

Současné mírné zimní počasí vydrží do čtvrtka, od pátku se ale současný chladný vzduch začne "přetlačovat" s teplejším vzduchem od jihu právě nad střední Evropou, což si vynutí vznik rozsáhlé srážkové oblačnosti. Zpočátku by měl během pátku padat sníh, ale s postupujícím oteplením zřejmě od jihozápadu začne přecházet do deště. Ve stejný čas tak může být na jednom místě +3 °C a déšť a o pár desítek kilometrů na sever -2 °C a sněžení. S velkými lokálními rozdíly tak můžeme počítat, ale je obtížné delší dobu dopředu určit, kde přesně hranice mezi sněhem a deštěm povede.

Studený vzduch by měl ale nakonec získat opět převahu a pravděpodobně během sobotního dne se začne od severu vracet nad území ČR. Celkově tak deštivé a teplé počasí zůstane na jihu území podstatně déle než na severu - zde může oteplení trvat jen pár hodin. Se studeným vzduchem se bude vracet dál na jih i sněžení.

Co je zatím velmi nejisté, je délka a razance následného ochlazení. Některé modely počítají s několika dny zimních teplot, jiné predikují oteplení už během neděle či pondělí. V každém případě si můžeme být jisti, že nudné počasí nás nečeká a my jej samozřejmě budeme sledovat a průběžně předpovědi aktualizovat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024