Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladnější počasí se vrací, sobotní sněžení hlavně na západě (aktual.)

22. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejchladnějším dnem bude pravděpodobně úterý. Chladnější počasí se vrací, sobotní sněžení hlavně na západě (aktual.) Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Po velmi teplém pátečním počasí přinese změnu počasí studená fronta od západu. Za ní budou teploty poměrně výrazně klesat a tak na západě Čech už bude v sobotu odpoledne jen kolem nuly nebo slabě nad nulou. Na Ostravsku může být ve stejný čas ještě kolem 8 °C.

Na západě Čech bude nejen nejchladněji, ale také zde čekáme nejvíce srážek, které už by měly být ve formě sněžení. V Karlovarském, Ústeckém a na západě Plzeňského a Jihočeského kraje by mělo spadnou kolem 10 mm, místy až okolo 15 mm srážek. To ve vyšších polohách odpovídá zhruba 10-15 cm nového sněhu, níže (kolem 500 m n. m.) může kvůli teplotě kolem nuly a mokrému povrchu sníh mírně sesedat a výsledná pokrývka by tak byla o něco nižší. V nejnižších regionech (Podkrušnohoří) bude přibližně 1-2 °C a proto zde čekáme nový sníh maximálně několik centimetrů.

Nejvíce by mělo sněžit ráno a dopoledne, odpoledne už bude srážek ubývat. Na zbytku území budou srážky méně časté a zpočátku dešťové. Během dne, s tím jak se bude ochlazovat, budou od západu srážky pozvolna přecházet ve sněžení. Současně jich ale bude ubývat a tak s tvorbou významnější pokrývky mimo hory nepočítáme.

Příliv chladnějšího vzduchu bude v dalších dnech zesilovat. Podle aktuální předpovědi by nejchladnější mělo být úterý s maximy -2/2 °C a jen nepatrně vyšší teploty očekávejme v pondělí a ve středu. Od čtvrtka už počítají modely s dalším oteplením.

Aktualizace 23.1. 10:35: Podle nejnovějších materiálů by se četnější sněžení mělo objevit během noci na neděli a v neděli dopoledne i na Moravě a ve Slezsku. Především ve vyšších a středních polohách může spadnout kolem 5 cm, na horách i více.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024