Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu se ochladí, konec ledna deštivý a teplý

21. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ještě předtím se v pátek dočkáme teplot až k 10 °C O víkendu se ochladí, konec ledna deštivý a teplý Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Česko se od středy do pátku nachází ve velmi teplém proudění, které se projevilo už ve středu teplotami, které až překvapivě vyskočily až k 10 °C, dokonce na několika místech byla tato hodnota i překonána. Podobné počasí provází i čtvrtek, ovšem místy teploty brzdí inverze. Na pátek modely odhadují vůbec nejvyšší teploty z celého týdne, maxima mohou znovu lokálně dosáhnout na 10 °C.  Lokální inverze však mohou znovu držet teploty na některých místech jen těsně nad nulou, nejpravděpodobněji v Podkrkonoší.

V průběhu soboty nás čeká přechod výrazné studené fronty, která vzrostlé teploty zase srazí. Samotná sobota bude zajímavá, neboť na Moravě před frontou ještě může být velmi teplo, zejména dopoledne až k 8 °C, avšak v Čechách se už při zatažené obloze a postupně trvalému sněžení výrazně ochladí, denní teploty by zde byly v sobotu už jen těsně nad nulou, okolo 0 až + 3 °C. Odpoledne se razantně ochladí i na Moravě a také sem přijdou srážky, zpočátku možná dešťové, postupně sněhové. Celkově bude srážek na Moravě mnohem méně než v Čechách.

Od neděle do úterý či do středy (to ještě upřesníme) nás čeká chladný vzduch s denními teplotami slabě nad nulou, nejčastěji 0 až 4 °C a pravděpodobně i beze srážek. Noční teploty budou mrazivé, přes den se může objevit i slunce. Další změnu čekáme v polovině příštího týdne, kdy se zase začne oteplovat a současně se začnou objevovat četnější srážky. Druhá polovina příštího týdne by měla být deštivá a teplá - denní teploty mezi 5 a 10 °C znamenají, že pršet by mohlo i na horách. Modely se však přece jen na konec ledna zatím trochu rozcházejí.

Na návrat sněhové pokrývky a celodenních mrazů do nižších poloh to do konce ledna už nevypadá, a zřejmě ani na začátku února. 





O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024