Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden se oteplí, sníh z nížin postupně zmizí

17. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách však nehrozí větší obleva Příští týden se oteplí, sníh z nížin postupně zmizí Zdroj fotografie: 123rf.com Mrazivé počasí uplynulého víkendu se dost možná stane vrcholem letošní zimy. Do Česka totiž právě začíná pronikat vzduch zase výrazně teplejší a modely zatím nepočítají s tím, že by se měly mrazy v nejbližší době vrátit.

Teplotně velice zajímavé bude pondělí, které na jedné straně přinese na východ republiky dosud vůbec nejstudenější noc této zimy, na druhou stranu se v průběhu dne bude od západu podstatně oteplovat. Ranní minima poklesnou na Moravě a ve Slezsku běžně pod -15 °C a přes den se teploty na východě Čech, na větší části Moravy a ve Slezsku udrží pod -5 °C. Na jihozápadě Česka se během dne oteplí k bodu mrazu, místy až na +2 °C. Během dne tak vznikne výrazné teplotní rozhraní, které bude ležet zhruba na úrovni dálnice D1, tedy mezi Prahou a Brnem. Severovýchodně od této linie tuhý mráz, jihozápadně od ní už kolem nuly; teplotní hranice bude dost ostrá. V průběhu dne to doprovodí větší oblačnost a místy se může objevit i slabší sněžení, které by na jihozápadě mohlo už i přecházet v déšť.

V noci na úterý se oteplí také na východě a současně úterý přes den přinese četnější srážky, které už budou v nižších polohách pravděpodobně spíše dešťové. Přecházet bude totiž teplá fronta, která přinese oteplení nad nulu na většinu území a celkově tak čekáme maximálné teploty -1 až 3 °C. Na horách však zůstane mrazivo, a tak zde bude sněžit. Zatímco v nižších polohách začne sníh rychleji ubývat, tak na horách naopak několik nových centimetrů připadne. 

Od středy očekáváme nástup proměnlivého počasí s denními teplotami v nižších polohách lehce nad nulou, od středy do pátku počítáme s maximy okolo 5 °C, o víkendu spíše o něco níže, ale stále nad nulou, tedy někde okolo 1 až 4 °C. Předběžný výhled ukazuje, že nás od soboty 23. ledna až do konce měsíce čeká proměnlivé počasí, četné srážky a teploty nad nulou. Na horách by se ale maxima měla udržovat spíše pod nulou a výraznější obleva, která by ohrozila stávající sněhovou pokrývku, zde tak moc nehrozí.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024