Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh už leží téměř všude, místy však jen poprašek

16. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jih Moravy a Poohří jsou jen lehce pocukrované Sníh už leží téměř všude, místy však jen poprašek Zdroj fotografie: 123rf.com Polovina ledna, to je zároveň i v podstatě polovina zimy a zároveň čas, kdy zima tradičně vrcholí svým nejstudenějším počasím. A letos tomu tak skutečně je, probíhající víkend přináší celodenní mrazy na celém území a nikde v Česku by nemělo maximum teplot překročit -2°C. V minulých dnech také poměrně často sněžilo a na některých místech mají nyní sněhově nejlepší podmínky za mnoho posledních let. 

Takovým místem je třeba Praha, kde se v okrajových částech města nějaký sníh drží už asi 10 dní v kuse a nyní je ho kolem 10 cm sněhu a lokálně i více. Což je na hlavní město velmi povedené. Aspoň trocha sněhu se nachází po celém Česku, ale v oblasti Poohří a přilehlé části Polabí, rovněž také na jihu Moravy jde jen o skutečně symbolické množství - prakticky poprašek, přes který prosvítá tráva. Teploty se sice nyní drží pod nulou i tam, ale ve dnech, kdy nejvíc sněžilo, tomu tak nejnižších polohách ještě nebylo.

Souvislá sněhová pokrývka ovšem pokrývá drtivou většinu českého území, tedy polohy už nad 200 metrů nad mořem. Už v polohách kolem 400 metrů a výše to začíná být na běžky, Českomoravská vrchovina má okolo 20-30 cm pokrývky.  Tradičně nejvíce sněhu najdeme na hřebenu Krkonoš, kde už výška překročila jeden metr. V polovině ledna to není nic neobvyklého, spíše takový standard. Ono se dá říci, že neobvykle dobře je na tom nyní z hlediska sněhu jen Praha, zbytek republiky má zhruba to, na co je v lednu zvyklý.

V příštím týdnu se výrazně oteplí a sníh v nižších polohách začne odtávat.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024