Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází zatím nejchladnější dny této zimy

16. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pod nulou zůstanou i odpolední teploty, místy i výrazně Přichází zatím nejchladnější dny této zimy Zdroj fotografie: 123rf

V Česku už řadu dní panuje zimní počasí s častým sněžením. Teploty ale nejsou až na výjimky nijak mimořádně nízké, pohybujeme se kolem dlouhodobého průměru. To se ale změní během aktuálního víkendu. Už v sobotu k nám pronikne podstatně chladnější vzduch, ve kterém se maxima udrží mezi -6 °C a -2 °C. Samotný ráz počasí se moc měnit nebude, čekáme převážně hodně oblačnosti a lokální sněžení, četnější na severovýchodě.

V neděli už by se mohla častěji ukázat i polojasná obloha, především odpoledne. Oteplení ale nepřinese, teploty budou podobné jako v sobotu. Výjimku bude tvořit severovýchod (zejména Moravskoslezský kraj), kde i v nižších polohách očekáváme odpolední teploty jen kolem -9 °C. Dostane se sem totiž ještě o trochu chladnější vzduch z Polska.

Od pondělí se předpověď začíná komplikovat. Už v pondělí ráno předpokládáme velké teplotní rozdíly mezi severovýchodem (zde při celonočním vyjasnění až kolem -18 °C) a západními Čechami (kolem -4 °C). Rozdíly budou pokračovat i přes den - na severovýchodě kolem -6 °C, na jihozápadě až +2 °C. V menší míře zřejmě tyto rozdíly setrvají až do středy, potém by se měly teploty srovnat kolem +3 °C. Příchod oteplení bude provázený i sněžením, které bude postupně přecházet v déšť, ten může být i mrznoucí. Na detailní předpověď srážek v této době je ale zatím brzy, budeme situaci sledovat a dále upřesňovat.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024