Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází další sněžení, na horách napadne až kolem 20 cm

12. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněhové vločky se ukáží na většině území. Přichází další sněžení, na horách napadne až kolem 20 cm Zdroj fotografie: 123rf

V posledních dnech převládá v Česku mírné zimní počasí s odpoledními teplotami blízko nuly a nočními mrazy. Podobný ráz počasí vydrží i v dalších dnech, koncem týdne by se mělo ještě více ochladit. Ještě před tím nás ale čeká přechod frontálního systému spojený se srážkami.

Srážky ve formě sněžení začnou přibývat v severozápadních Čechách už během noci na úterý a během úterního dne se rozšíří na většinu území. Na Moravu dorazí ve větší míře až v odpoledních, případně podvečerních hodinách. Při přechodném oteplení se můžeme setkat i se smíšenými srážkami, zejména v Čechách pod 400 m n. m.

Množství srážek bude tentokrát regionálně značně odlišné. Nejvíce by mělo nasněžit na horách v Čechách, zde to může být do středy ráno místy kolem 20 cm. Jinak můžeme očekávat většinou kolem 5 cm, lokálně kolem 10 cm. Méně srážek se objeví v nižších polohách západní poloviny Čech, na Znojemsku a na Opavsku (závětrné oblasti). V polohách přibližně pod 500 m (zejména Čechy a jižní Morava) však může vlivem kladných teplot docházet k odtávání a sesedání sněhové pokrývky a její celková výška tak může být menší.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024