Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima přišla! Kde kolik nasněžilo?

7. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu Čech přes 10 cm, na severozápadě území nic. Zima přišla! Kde kolik nasněžilo? Zdroj fotografie: 123rf Středa přinesla slibované trvalé sněžení na většinu republiky a poprvé v této zimě je také většina Česka pod sněhem. Ne však celé. Beze sněhu zůstávají severozápadní Čechy, tedy hlavně Ústecký a Karlovarský kraj, částečně také Liberecký. Na severozápad totiž středeční srážky nedoputovaly vůbec. Sníh chybí na Moravě v nejnižších polohách pod 300 metrů, kde šlo převážně o déšť a teploty se držely nad nulou. Zbytek Česka je ale bílý.

Největší příděly sněhu se konaly na jihu Čech a Českomoravské vrchovině - zde spadlo 10 až 15 cm nového sněhu. Týká se to i krajských měst České Budějovice a Jihlava. Solidních 8 cm dorazilo o Prahy či do Plzně. Ve východní části Polabí mají okolo 3-5 cm. Okolo 10 cm napadlo v horských oblastech Šumavy, Orlických hor a Jeseníků. Celková sněhová pokrývka na horách se už zvyšuje, v Jeseníkách mají na hřebenu asi 35 cm, podobné je to i v Krkonoších, kde ale ve středu sněžilo jen minimálně.

Teploty se nyní pohybují převážně kolem nuly. Sníh v Čechách v polohách pod 300 m nad mořem velmi lehce odtává, ve vyšších výškách se však drží. To samé bude platit i ve zbytku týdne; do neděle čekáme podobné teploty. V noci výrazně pod nulou, přes den maximálně +2 °C v nížinách. V polohách okolo 400 metrů a výše sníh v současné podobě několik dní určitě vydrží, hranice tání bude někde kolem zmíněných 300 metrů. Vzniká zajímavá situace třeba v Praze, kde v centru města sníh taje, ale na okrajích se drží a aspoň v nějaké podobě se udrží i do víkendu.

Další sněžení do konce týdne více méně nečekáme, objevit se může jen velmi slabé. Vločky mohou poletovat hlavně v pátek, již to ale nebude intenzita, která by vytvářela podstatnou sněhovou pokrývku.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024