Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu napadne nový sníh ve značné části Česka

5. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněžit bude hlavně na většině území, méně na severozápadě Ve středu napadne nový sníh ve značné části Česka Zdroj fotografie: 123rf Po sychravém prosinci s minimem sněžení si aktuální zima zkusí napravit reputaci tuto středu a noc na čtvrtek. Počasí bude ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu a teploty budou dostatečně nízké na to aby sněžilo ve všech nadmořských výškách možná s výjimkou nejnižších poloh kolem 200 m n.m., kde se mohou objevit i smíšené srážky.

Srážkové pásmo začne počasí ovlivňovat od jihu během ranních hodin. Následně můžeme počítat s rozšiřováním srážek dál na sever. Postupně tak občasné sněžení zasáhne většinu území. Výjimkou bude severozápadní část Čech (přibližně od Prahy na západ), kde bude sněžení spíš lokální záležitostí.

Do čtvrtečního rána by v jižních, částečně východních Čechách (od Hradce Králové na sever a na východ), na Vysočině a na severu Moravy a Slezska mělo napadnout kolem 5 cm, lokálně (spíš na Vysočině a na jihu Čech) kolem 10 cm. Nejisté je množství sněhu na jižní Moravě a obecně všude pod cca 400 m n. m. Zde se může výška sněhu lokálně výrazně lišit i na 100 m výškového rozdílu.

V noci na čtvrtek by se mělo mírně ochladit a hranice, od které se sníh bude držet, se sníží. Sníh by tak mohl napadnout i pod 300 m n. m., ale bude ho méně než ve vyšších polohách.

Před novým mokrým sněhem byla vydána i výstraha, detaily zde.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024