Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Začátek týdne je zimní, na víkend se výrazněji oteplí

30. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ranní teploty nyní klesají výrazně pod nulu. Začátek týdne je zimní, na víkend se výrazněji oteplí Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Na šumavské Kvildě poklesla teplota v pondělí nad ránem na velmi mrazivých -14 °C, což je na to, že máme ještě listopad, opravdu hodně nízko. Pod nulou se teploty ocitly po celém Česku, i když na většině území jen slabě. Zima se tak definitivně přihlásila o slovo, ve vyšších polohách na severovýchodě republiky napadl během neděle sníh a ten zde také drží. A v nejbližších dnech neroztaje. Nejméně do čtvrtka bychom se měli dočkat poměrně silných ranních mrazů, kdy půjdou teploty i v nižších polohách zhruba na -5 °C i níže.

Dlouho to vypadalo, že v úterý bychom se mohli dočkat zajímavého sněžení v západní polovině Čech. Nicméně nejnovější modely tento předpoklad stáhly, takže nakonec může jen lehce zasněžit na úplném západě republiky, ale půjde o pár vloček. Do střední části Čech už srážky nedorazí. Úterý nabídne teploty -1 až +3 °C a kromě západní poloviny Čech k tomu i slunce. Obdobná by měla být i středa, denní teploty čekáme o malinko nižší -2/+2 °C. 

Od čtvrtka se počasí mírně změní - očekáváme větší oblačnost i s určitou možností slabších srážek a postupně se projeví příliv teplejšího vzduchu. Zatím nevíme, jestli už ve čtvrtek teploty vzrostou, ale v pátek už by téměř jistě měly být výše než v těchto dnech, nyní očekáváme 2/6 °C. Není ještě jisté, jestli bude v pátek pršet. 

Každopádně na víkend předpokládáme výraznější oteplení, v sobotu by denní teploty mohly vystoupit na 5/9 °C, možná ještě o něco výše! Oblačnost bude asi větší, pravděpodobnost deště je nyní cca 50 %. Nedělní maxima asi budou o malinko nižší, nejpravděpodobněji cca 4/8 °C, ale předpověď na nedělní počasí je zatím trochu nejistější, současně je i větší pravděpodobnost deště. 

I týden od 7. prosince zatím vypadá teplejší, mrazy jaké máme v těchto dnech po ránu se tedy jen tak nevrátí.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024