Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Inverze bude postupně slábnout, stále ale hrozí mrznoucí mlhy

26. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Většina území je nyní zakryta mlhami a nízkou oblačností, na horách je slunečno. Inverze bude postupně slábnout, stále ale hrozí mrznoucí mlhy Zdroj fotografie: 123rf

Počasí v Česku aktuálně ovlivňuje tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou. Při této situaci se ve výšce udržuje teplejší vzduch, ale při zemi, pod inverzní vrstvou se udržuje vzduch podstatně chladnější. Toto uspořádání se projevuje i na denních teplotách a teplotních změnách mezi dnem a nocí.

Převážná část našeho území zůstává pod hranicí inverze a tedy v chladném vzduchu. V něm se při nízké oblačnosti nebo mlze dostaly čtvrteční teploty jen na -2/2 °C. Navíc jsou zde teploty velmi stálé, za celý den se změnily třeba jen o 1 °C. Na místech, kde se udržuje teplota pod nulou, především na Vysočině se při mrznoucích mlhách tvoří námraza. Ta dává přírodě pěkný zimní vzhled, ale za určitých okolností může být nebezpečná, jak uvádí aktuální výstraha.

Hranice studeného vzduchu ležela ve čtvrtek na Českem ve výšce přibližně 900-1000 metrů. Na dní byl jiný svět. Převládalo zde slunečno a poměrně teplo. Nejtepleji bylo na Šumavě, zde teplota dosáhla i 9 °C nad nulou. Na slatích jsou ale noci i tak studené. Už před západem slunce se zde prudce ochlazuje a v ráno klesá teplota i pod -10 °C.

V nejbližších dnech už se ale dočkáme postupného rozpadu inverze. To se projeví výrazným ochlazením na horách, v nížinách se teploty kvůli promíchání vzduchu moc nezmění. Změnu zde poznáme hlavně úbytkem mlh, přechodně by se mohlo ukázat i slunce. V chladném vzduchu se sníží i hranice sněžení a v neděli či v pondělí by mohlo přechodně sněžit i v polohách kolem 300 m nad mořem, možná i níže. Sněžit ale moc nebude, pár centimetrů může napadnout především na horách, případně v nižších polohách na severovýchodě. Ale to budeme ještě v nejbližších dnech upřesňovat.

AKTUALIZACE 26.11. 23 h: Poslední výsledky modelů naznačují možnost četnějšího sněžení během úterý 1.12. Situaci budeme dále sledovat.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024