Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrací inverzní ráz počasí, vydrží nejméně do čtvrtka

24. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Velké rozdíly v počasí jsme pozorovali už během úterý. Do Česka se vrací inverzní ráz počasí, vydrží nejméně do čtvrtka Zdroj fotografie: 123rf

Vlády nad počasím v ČR se opět ujala tlaková výše. Ta v tuto roční dobu přináší buď slunečné počasí nebo mlhy a nízkou oblačnost. Někdy se vyskytují oba typy povětrnosti jen pár kilometrů od sebe, což činí tyto situace poměrně složité pro lokální předpovědi počasí.

Právě tato situace nastala v úterý odpoledne, kdy přibližně polovina území měla slunečno a druhá polovina nízkou oblačnost nebo mlhy. Se slunečným počasím jsme se setkávali především na východě Moravy, ve Slezsku a ve východní polovině Čech. Lokálně ale i jinde, zejména v horských a vrchovinných oblastech.

Podobná situace nastane i ve středu a ve čtvrtek. Celkově bude ale asi více nízké oblačnosti a méně míst se sluncem. To se místy ukáže hlavně v odpoledních hodinách. Kromě hor je o něco větší pravděpodobnost polojasné oblohy v jihozápadní polovině Čech a ve Slezsku. Naopak na jihu a západě Moravy je tato pravděpodobnost mnohem menší. Ale jak jsme zmínili v úvodu článku, je předpověď nízké oblačnosti komplikovaná a její rozložení nás může nakonec překvapit.

Od pátku už může dojít k mírné změně cirkulace a k rozpadu inverze, rozhodně to ale zatím není jisté - hlavně na Moravě by nízká inverzní oblačnost mohla setrvat i o něco déle. Celkově je předpověď na víkend poměrně dost nejistá, hlavně co se týče charakteru a množství oblačnosti, respektive případných srážek.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024