Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách už teploty klesly pod -10 °C

22. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zima už o sobě dává vědět, zatím hlavně na horách. Na horách už teploty klesly pod -10 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Poté, co jsme v pátek informovali o sněžení nejen na horách, dorazily o víkendu zprávy i o docela zajímavých mrazech. Pravděpodobně nejchladněji bylo na šumavské Rokytské slati, kde se v sobotu ráno propadla teplota až na -14 °C. Jen o málo slabší mráz byl v okolí Kvildy.

Hranice desetistupňového mrazu byla v sobotu překonána i v dalších horských oblastech. Teplota kolem -12 °C byla hlášena i z Orlického Záhoří a z Luční Boudy v Krkonoších. Tato horská chata leží sice na hřebenu, ale v mělkém údolíčku, ve kterém se při dočasném zeslábnutí větru teplota propadla až na zmíněných dvanáct stupňů pod nulou.

S rannímu mrazy jsme se ale setkali i na většině míst v nižších a středních polohách. Zajímavé bylo v tomto ohledu nedělní ráno na jižní Moravě. Některé stanice zde zaznamenaly minimum i pod -5 °C (např. Kobylí).

I když v porovnání s tím, co zatím předvedl současný podzim byly ranní mrazy celkem silné, v minulých letech jsme zažili i nižší teploty. Koncem listopadu 2010 bylo na Rokytské slati dokonce -25,4 °C, tedy o více než 10 stupňů méně než dnes.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024