Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách bude poletovat sníh, nížiny čekají mrazivá rána

18. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výraznější ochlazení v pátek ovšem dlouho nevydrží Na horách bude poletovat sníh, nížiny čekají mrazivá rána Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Blíží se vpád studeného vzduchu do Česka, který se ale zatím neprojeví nějak zvlášť zimním počasím. Už v průběhu čtvrtka má přejít studená fronta, před kterou se teploty mohou dostat až na 13 °C, avšak už v průběhu dne se bude od západu ochlazovat. V noci na pátek se na horách teploty dostanou po dlouhé době pod nulu, přičemž se může objevit slabé sněžení. Poprašek sněhu nebo menší jednotky centimetrů tak mohou potěšit návštěvníky hor v polohách nad 800 metrů v pátek ráno. Na běžky to však nejspíš nebude. 

Již páteční denní maxima budou proti minulým dnům nízká, když je čekáme v rozmezí 3 až 7 °C v nižších polohách, na horách budou výrazně nižší. Oblačnost očekáváme proměnlivou. Hlavně v noci na sobotu se ovšem projeví ochlazení, když se zřejmě na většině území včetně nížin teploty ponoří pod bod mrazu. Nejčastěji se sobotní ranní minima vejdou do rozmězí 0 až -4 °C, chladnější bude západ území než východ. V sobotu během dne se maxima dostanou už jen na 2/6 °C, ačkoliv k tomu bude příjemné polojasno nebo skoro jasno. 

Neděle už bude o něco teplejší, protože proudění se zase změní na západní. Denní teploty od neděle do konce listopadu očekáváme v nižších polohách zase na běžné listopadové úrovni 5 až 10 °C. Srážek bude pomálu, nějaký déšť se nám ukazuje hned na pondělí 30., ovšem spíš slabší. Jinak se v příštím týdnu v počasí dočkáme takové typické listopadové nudy. Počasí už nebude moc příjemné na výlety, ale ještě nepřijde ani sníh či mráz, který by přinesl zpestření...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024