Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Jeseníkách spadlo 15 cm sněhu, v Alpách mnohem víc

12. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Úhrny srážek překročily 40 mm za necelý jeden den V Jeseníkách spadlo 15 cm sněhu, v Alpách mnohem víc Zdroj fotografie: meteocentrum.cz První vlnu srážek spojenou s ochlazením máme za sebou, v noci na pondělí a v pondělí dopoledne dle očekávání trvale pršelo ve východní polovině Česka. Úhrny byly velmi vysoké, za méně než 24 hodin napršelo hlavně v oblasti pohraničí se Slovenskem až přes 40 mm srážek. To představuje téměř celý měsíční normál pro říjen! Jednalo se přitom o srážky trvalé, nikoliv nějakou krátkou silnou přeháňku. 

Na horách už v chladném vzduchu sněžilo, vůbec nejvíce v Jeseníkách. Zde naměřili v pondělí ráno 15 cm sněhu na stanici na Šeráku. Je přitom možné, že jinde v nejvyšších polohách mimo měření meteorologů spadlo ještě o něco více. Na to, že ještě není ani polovina října, jde o velmi solidní pokrývku. V Beskydech sice spadlo více srážek, ovšem tam šlo díky teplejšímu vzduchu spíše o déšť, sněžit začalo až později a jen na nejvyšších vrcholech. Na hory v Čechách dorazilo srážek zatím celkově minimum, na hřebenu Krkonoš se objevil pouze poprašek. Jeseníky tedy tentokrát vyhrály. 

Výrazné sněžení se v posledních desítkách hodin objevuje v Alpách, kde padají desítky centimetrů sněhu, pokrývka se tvoří už od výšek kolem 1000 metrů. Přesná výška sněhové pokrývky se velmi liší dle nadmořské výšky. V níže položených oblastech napadlý sníh rychle roztává.

Se srážkami a sněhem není ani u nás a ani v Alpách zdaleka konec. Další výrazná srážková vlna v úterý a ve středu může přinést v Česku sníh i do poloh okolo 600 metrů nad mořem. Už pro oblasti nad 800 metrů pak platí nově vydaná výstraha na sněhovou pokrývku o výšce až 30 cm čerstvého sněhu. Ani tento sníh nebude dlouho držet, rychle ho pak čeká odtávání. To by pak v kombinaci s velmi vydatným deštěm i v nižších polohách mohlo způsobit vzestupy hladin řek na stupně povodňové aktivity. Hrozí dokonce i nejvyšší stavy ohrožení a to hlavně v severovýchodní polovině republiky.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024