Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě

11. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na říjnové poměry půjde o skutečně málo vídané úhrny vody. Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě Zdroj fotografie: 123rf

Meteorologické modely nyní varují, že tlaková níže, která se nyní přesouvá ze Středomoří k nám do střední Evropy, přinese nebývale vydatné srážky. Je velmi nasáklá vodou, která se tu vyprší. Vydatný a trvalý déšť se objeví nejprve už v noci z neděle na pondělí na Moravě, v průběhu pondělí pak trochu ustoupí k východu, ale na úplném východě (Moravskoslezský kraj) pršet asi nepřestane. Už tato první vlna bude hodně vydatná a přinese klidně 40 mm vody.

V úterý ráno se srážkové pásmo zase obrátí a začne se posouvat na západ. Během úterý se postupně trvalý déšť rozšíří na celé území Česka! V noci na středu a ve středu se taková níže přesune přímo nad naše území, takže trvalý nebo přinejmenším občasný déšť bude pokračovat. V průběhu středy nicméně už začne slábnout. Celkové úhrny srážek od nedělního do středečního večera, tedy za tři dny, mohou překročit lokálně i 100 mm. Úhrny přes 80 mm jsou možné i v nižších polohách!

Při nízkých teplotách bude na horách i sněžit, nicméně pokrývka se asi na moc dlouho nevytvoří. Co je horší, tak hrozí výrazné vzestupy hladin řek na stupně povodňové aktivity a to hlavně na východě republiky. Vydatné srážky čekají i okolní země - na Slovensku i v Rakousku. V Alpách i Tatrách bude vydatně sněžit a v polohách kolem 2000 metrů nad mořem se očekávají desítky centimetrů nového sněhu! Nepřekvapilo by nás ani půl metru čerstvé pokrývky v rakouských Alpách.

Sledujte přesné předpovědi počasí na našem webu pro konkrétní místa, předpovědi budou ještě upřesňovány.



Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdne překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024
Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024