Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází hodně studený týden, na horách bude sněžit

10. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty pouze okolo +10 °C, občas zaprší Přichází hodně studený týden, na horách bude sněžit Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Říjen ještě není ani v polovině, ale do Česka dorazilo studené počasí s více méně listopadovými parametry. Od neděle minimálně až do konce příštího týdne se nad námi bude zdržovat chladná vzduchová hmota, která zajistí, že denní teploty se budou pohybovat pouze okolo 10 °C. Teplotní rozdíly mezi jednotlivými dny budou jen minimálně, počasí se však bude lišit množstvím oblačnosti a také srážkami.

Po sobotním dešti na přecházející studené fronta čekáme další vydatné srážky noci z neděle na pondělí ve východní polovině Česka, v severní části Moravy ještě během pondělního dopoledne. Srážky budou dosti vydatné a trvalé a díky nízkým teplotám by na horách už měly být i sněhové! Otázkou je, od jaké nadmořské výšky. V Jeseníkách bych by to mohlo být možná už od 800 metrů nad mořem. V polohách nad 1000 m by se v pondělí dopoledne mohla vytvořit i sněhová pokrývka. V Beskydech asi bude spíše pršet a na hory v Čechách dorazí srážek jen málo. Krkonoše nebo Šumnavu také čeká jen slabé sněžení.

V průběhu příštího týdne bude pršet ještě několikrát, více srážek čekáme ve východní polovině republiky, zde budou i trvalé, zatímco na západě spíše přeháňkové. Díky přetrvávajícím nízkým teplotám se i na horách objeví sněžení opakovaně. Nečekáme ale zatím tvorbu stabilnější sněhové pokrývky, pokud se sníh na zemi udrží, tak následně během pár hodin roztaje.  Maxima v nižších polohách budou nadále poblíž 10°C a pokud na určitá den vyjde celodenní déšť, tak i nižší. 

Vstupujeme do počasí, které je na říjnové poměry velmi studené a rozhodně teplotně výrazně podprůměrné. Máme ovšem šanci, že na konci října se přece jen ještě oteplí.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024