Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letní počasí v říjnu? Sobotní teploty pořádně překvapí!

30. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současně však budeme muset počítat se silnějším větrem. Letní počasí v říjnu? Sobotní teploty pořádně překvapí! Zdroj fotografie: 123rf

I když by se mohlo zdát, že léto už definitivně kapitulovalo, ještě jedno zajímavé oteplení nás čeká hned o nadcházejícím víkendu. Bude mít jen jepičí život, protože ještě v pátek se denní teploty dostanou nejvýše na 16/20 °C, což bude už samo o sobě zvýšení proti minulým i současným dnům. Páteční den k tomu přinese polojasnou až oblačnou oblohu. Pomalu se začne zvedat jižní vítr, zatím však nedosáhne na nepříjemně velké rychlosti.

A pak přijde sobota a s ní příliv teplého vzduchu vyvrcholí. Teploty překvapí a vyskočí zřejmě až 21/25 °C a hlavně v Čechách je podle numerických modelů dokonce možné, že letní hranici 25 °C i překročí! Na to, že v kalendáři už uvidíme datum 3. října, se bude jednat o vskutku mimořádné teplo. Pocitová teplota nicméně až tak zázračná nebude, protože se dočkáme poměrně silného jižního větru. Přesto půjde o velmi teplý den a maxima mohou atakovat teplotní rekordy. Aktuálně platný rekord pro Prahu činí 26 °C z roku 2001. Dočká se překonání? Není to vyloučeno!

od neděle se zase ochladí, avšak ještě chvíli se udrží teploty nad říjnovým normálem. V neděli se maxima dostanou zhruba na 20 °C a v pondělí by se ke 20 °C mohly dostat ještě aspoň na východě území, zatímco od západu se bude již ochlazovat. Po oba dva dny jsou možné místní přeháňky. V dalších dnech se podle dlouhodobé předpovědi počasí denní teploty dostanou většinou už jen přibližně na 15 °C, což by zhruba odpovídalo říjnovému průměru a čekáme k tomu převážně proměnlivou oblačnost s místními přeháňkami.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024