Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Září vypadalo suché, poslední týden ale všechno zvrátil

29. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky už dosáhly nad úroveň měsíčního normálu Září vypadalo suché, poslední týden ale všechno zvrátil Zdroj fotografie: 123rf Poté, co české země zažily nejdeštivější léto za posledních deset let, se zdálo, že první podzimní měsíc bude naopak velmi suchý. Až do 23. září spadlo na našem území v průměru jen několik jednotek milimetrů srážek a více než dva týdny v kuse dokonce nikde ani nekáplo. Následně se však situace výrazně obrátila - minulou středu se objevily první lokálně vydatné přeháňky, poté v pátek a sobotu přešla velmi výrazná srážková vlna a další mírnější srážky se pak objevily na většině území v pondělí a úterý. 

Průměrný úhrn srážek v Česku za měsíc září činí 57 milimetrů. Celkové úhrny srážek za posledních 7 dní pak dosáhly např. v Praze přes 50 mm, v Brně okolo 35 mm, v Ostravě přibližně 60 mm, v Plzni 40 mm, v Hradci Králové i přes 60 mm, Liberci 45 mm a v Českých Budějovicích asi téměř 60 mm. A to je řeč o krajských městech, zatímco na horách byly jako obvykle zaznamenány i vydatnější srážky místy překračující i 80 mm vody. V podstatě tak byl za týden naplněn dlouhodobý měsíční průměr.  S přičtením drobných srážek ze začátku měsíce tak už je většina republiky i v září srážkově nad průměrem, i když jen lehce.

Srážky posledních dní jsou zajímavé tím, že převážná část není z přeháněk a bouřek, nýbrž trvalého deště. Ten je velmi efektivní pro závlahu půdy, na rozdíl od bouřek se totiž stihne vsáknout. Proto nebyly žádné povodňové stavy. Po suchých týdnech je tak zaděláno zase na pokračování houbařské sezony v říjnu (dokud růst hub nestaví výraznější pokles teplot). Pozitivní je i dopad na stav podzemních vod, hlubinné podzemní vody jsou stále výrazně podprůměrné kvůli suchu v minulých letech. Současné srážky tak zase přispějí k tomu, aby se stav podzemních vod vrátil do normálu.

V nejbližších dnech už další významnější srážky nečekáme.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024