Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na hory přišel sníh, déšť na Valašsku rozvodnil řeky

26. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Šumavě a v Krušných horách napadl do rána nový sníh Na hory přišel sníh, déšť na Valašsku rozvodnil řeky Zdroj fotografie: 123rf

Za páteční studenou frontou k nám od západu pronikl studený vzduch. Jeho příliv byl natolik razantní, že do hor v Čechách přinesl sněhové vločky. Nejvíce sněžilo na Šumavě. Pod sněhem se ocitla Bučina nebo na německé straně hora Luzný (Lusen). Poprašek se objevil i na stráních nad Horskou Kvildou. Tenká vrstva sněhu se utvořila i na krušnohorském Klínovci. Sněžení v dalších českých a moravských horách zatím potvrzené nemáme.

Na většině území ale padaly srážky dešťové, nejvíce pršelo na Valašsku. Na několika stanicích, například ve Valašské Senici, v Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Valašském Meziříčí spadlo mezi páteční 8 h ranní a sobotním polednem 70-80 mm srážek. Velmi vydatný déšť nezůstal bez odezvy na řekách. Toky Bystřička a Jičínka dosáhly i 2. stupně povodňové aktivity, u Bystřičky chybělo jen pár centimetrů k dosažení třetího stupně. Mohutný odtok z oblasti Beskyd se projevil až v Teplicích nad Bečvou, kde řeka překročila úroveň 1. stupně a průtok se přiblížil ke 200 metrům krychlových za sekundu.

Solidně ale pršelo prakticky na celém území ČR, až na výjimky spadlo minimálně 20 mm. Mezi nejdeštivější území se netradičně zařadila i oblast západně od Prahy. V tomto regionu jsou vydatné srážky (40-50 mm) velmi pozitivní, neboť právě v této oblasti bylo značné riziko půdního sucha.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024