Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Léto bylo nejdeštivější za posledních deset let

12. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spadlo o 30 % více srážek než je průměr Léto bylo nejdeštivější za posledních deset let Zdroj fotografie: 123rf.com Letošní léto nebylo tak horké a suché, jak jsme si zvykli v minulých letech. Na území Česka spadlo v průměru 322 mm srážek, což byla nejvyšší hodnota od roku 2010 a o 30 % více než je normál. Zasloužil se o to především červen, kdy úhrn srážek překročil dlouhodobý průměr o 91 %, tedy šlo skoro o dvojnásobek běžného množství deště. Vydatně pršelo i v srpnu, kdy jsme naměřili o 38 % více deště než je průměr. Relativně sušším měsícem se stal červenec, ve kterém bylo srážek naopak o 30 % méně. V žebříčku posledních 60 let se letošní léto z hlediska sráže umístí na vysokém 6. místě!

Zajímavé ale je, že zatímco v krajích Vysočina a v Pardubickém kraji pršelo skutečně mimořádně hodně, kdy se s překonáním průměru o 60 % jednalo o jedno z nejdeštivějších letních období za dobu měření (na úrovni povodňových let 2002 a 1997), tak na severozápadě Čech (Ústecký kraj a Liberecký) nedosáhlo letošní léto ani na úroveň normálu. Ne že by tam bylo vyloženě suché, ale bylo jen průměrné. 

Z teplotního hlediska skončilo léto jaké tako mírně nadprůměrné, což může působit překvapivě. Je to předeším tím, že bylo chladnější než tři předchozí léta a výrazně chladnější než loňské léto a to téměř o 2 stupně. Z dlouhodobého hlediska ale bylo letošní léto o 0,6 °C teplejší než průměr za roky 1981-2010 (což je období už ovlivněnné oteplováním klimatu). Zasloužil se o to především teplý srpen, zatímco červen a červenec byly pouze normální. Na rozdíl od srážek byly teplotní poměry v rámci celé republiky vyrovnané.

Připomínáme, že meteorologové za léto považují období od 1. června do 31. srpna, takže léto už máme za sebou a je tedy možné ho už vyhodnotit.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024