Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Den už se zkrátil o hodinu a půl

9. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2020 | mm, meteocentrum.cz;suncalc.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doba, kdy je slunce nad obzorem se začíná výrazně zkracovat. Den už se zkrátil o hodinu a půl Zdroj fotografie: 123rf

Jak známo, nejdelší den v roce připadá na období kolem 21. června. V této době přesahuje délka dne na našem území 16 hodin. Letos jsme si ale během nejdelších dnů v roce slunce kvůli velké oblačnosti moc neužili.

Naopak nyní můžeme zářící kotouč vidět na obloze po většinu dne. Dny už jsou kratší než v červnu ale o kolik? Pokud se podíváme na Havlíčkův Brod, který leží přibližně uprostřed Česka, zde byl 21. června den dlouhý 16 hodin a 19 minut. Dnes, 9. srpna, je to už jen 14 h a 45 minut.

Zatímco kolem slunovratu se délka dne moc nemění, v současné době už se pobyt slunce na obloze krátí o více jak 3 minuty denně. Obecně se dá říct, že nejrychleji se délka dne mění v období kolem jarní a podzimní rovnodennosti.

Málokdy ovšem vyjde nejteplejší období na nejdelší dny. V létě bývá v průměru nejtepleji až o přibližně měsíc později, na přelomu července a srpna. Velký vliv mají i cirkulační podmínky během léta, nejteplejší dny tak mohou klidně připadnout i na srpen nebo mohou výjimečně nastat i před letním slunovratem.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024